функції їжі та фактори їх забезпечення реферат

функції їжі та фактори їх забезпечення реферат


Функції їжі. Фактори забезпечення. Енергетична. o постачання організму енергетичними речовинами. їжа забезпечує вказані функції за наявності в ній визначеного вмісту білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Оскільки у кожному продукті харчування переважають нутрієнти певного призначення, то розрізняють такі групи продуктів: ♦ енергетичного призначення - хлібобулочні, макаронні, круп'яні, кондитерські вироби, картопля, цукор, жири і жирові продукти; ♦ пластичного призначення - м'ясо, риба, молоко і продукти з них, яйця


Перша функція їжі — забезпечення організму енергією. Навіть у етані повного спокою людина витрачає енергію у значній кількості (у дорослої людини ці витрати становлять 5858—7113 кДЖ, або 1400—1700 ккал). Вирішальним чинником, від якого залежить величині енергетичних затрат, є нервово-м'язова діяльність (фізична робота, спорт, активні форми відпочинку та ін.). Друга функція їжі – забезпечення організму пластичними речовинами. Розрізняють дві взаємопов’язані сторони обміну речовин: асиміляцію (анаболізм) та дисиміляцію (катаболізм). Внаслідок дисиміляції відбувається виснаження, руйнування клітин і тканин, розпад речовин, що входять до складу внутрішньоклітинних компонентів.


Работа по теме: готовое. Глава: Функції їжі та фактори їх забезпечення. ВУЗ: УИПА. + Біорегуляторна (каталітична) функція. Здійснюється завдяки тому, що в їжі містяться попередники біологічно активних речовин. У регуляції метаболізму беруть участь амінокислоти (АК), вітаміни, поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) та ін. Так, з деяких амінокислот утворюються гормони, наприклад, із тирозина - йодвмісні гормони щитовидної залози, гормон наднирковвиків - адреналін і норадреналін - медіатор симпатичної нервової системи. Попередниками гормонів є деякі пептиди, зокрема, інсуліну (гормону підшлункової залози).


Як основні функції їжі слід визначити: 1. Енергетична функція — забезпечення організму енергією. Постачальниками енергії є вуглеводи, жири та білки. 2. Пластична функція — забезпечення організму пластичними речовинами. 3. Біорегуляторна функція — полягає в тому, що їжа містить речовини, з яких утворюються ферменти та гормони, тобто біологічні регулятори обміну речовин. В утворенні цих речовин особливу роль відіграють білки, вітаміни та мікроелементи. 4. Пристосувально-регуляторна функція — кожна харчова речовина має специфічне значення в пристосувально-регуляторній діяльності різних функціональних систем організму, і, насамперед, систем травлення та виділення.


Познайомити з історією розвитку харчування. Охарактеризувати вплив харчування на стан здоров’я населення. Охарактеризувати функції їжі. З’ясувати поняття термінів "фізіологія" та "фізіологія харчування". Визначити завдання курс «фізіологія харчування» для майбутніх кулінарів борошняних виробів. Вивчити значення термінів"фізіологія" та "фізіологія харчування". Вчити учнів самостійно аналізувати, порівнювати, робити логічні висновки; творчо підходити до вирішення виробничих ситуацій. Конспект на урок Технології скачати.


Реферат - Вплив харчування на стан здоров’я населення. Функції їжі - файл 1.doc. Реферат - Вплив харчування на стан здоров’я населення. Функції їжі скачать (109 kb.) Доступные файлы (1) . Крім часу приймання їжі та кратності харчування у підтриманні гарного апетиту та оптимальної функції травних залоз важливе значення мають інтервали між прийманнями їжі. Найоптимальнішими для здорової дорослої людини є інтервали 4-6 год. Під час нічного сну інтервал подовжується до 10—11 год., протягом яких відновлюється здатність органів травлення до нормальної діяльності на наступну добу.


Предмет і завдання курсу Фізіологія харчування. Харчові речовини та їх фізіологічне значення для організму людини. Фізіологічна характеристика основних продуктів харчування. Системи травлення і процеси травлення. Фізіолого – гігієнічні основи харчування. Фізіолого – гігієнічні основи харчування різних вікових та професійних груп населення. Фізіолого – гігієнічні основи лікувального харчування.


Їжа виконує в організмі життєво важливі функції: Пластична функція їжі забезпечується білками, ліпідами, вуглеводами, мінеральними речовинами, водою. Найбільш виражена пластична функція, властива білкам, оскільки вони містяться у всіх органах і тканинах. Ліпіди також виконують пластичну роль, оскільки входять до складу клітинних мембран, сполучної тканини, головного і спинного мозку. Цю роль виконують деякі вуглеводи, наприклад, мукополісахариди, що входять до складу сполучної тканини, зв'язок, хрящів.


навчальна: ознайомитись зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров'я дітей та дорослих; формувати в учнів поняття про раціональне харчування; пояснити вплив збалансованого (раціонального) харчування на здоров’я людини; з’ясувати роль вітамінів як біологічно активних речовин, функції в організмі; розглянути поживну цінність продуктів харчування, дослідити склад харчових продуктів, визначити значення компонентів. Склад харчових продуктів. Поживні речовини (харчова та енергетичні функції). Додаткові речовини (захисна, регуляторна, інформаційна). Білки розщеплюються на амінокислоти.


Відсутність їжі та води викликає відчуття голоду та спраги, що ініціює харчову поведінку (яка спрямована на пошук їжі та води). Отже, голод і спрага ― це гомеостатичний потяг, драйв, який спрямований на одержання організмом їжі та води у кількості, що є достатньою для забезпечення виживання. Ці драйви відносяться до вроджених (інстинктивних) та не потребують спеціального навчання. Зміст функції. Фактори забезпечення. Енергетична. постачання організму. Отже, здорове харчування (що традиційно розглядається як забезпечення організму енергією та нутрієнтами) та раціональна харчова поведінка (ХП) виступають основою здоров'я людини.


2 Функції їжі. 3 Культура харчування. 4 Вплив харчування на життя та здоров'я людини. 5 Компоненти їжі. 6 Дія їжі. Обробка їжі в шлунку бачилась як продовження приготування їжі, яке розпочав кухар. Для того, щоб їжа «приготувалася», а поживні речовини засвоїлися, важливо, щоб шлунок наповнився у визначений спосіб. Легкозасвоювана їжа споживалася першою, а потім поступово переходили до ситніших страв. На формування характеру харчування кожної людини впливає багато факторів, серед яких основними є[5]: фізіологічні — ріст і розвиток організму, ступінь рухової активності тощо; психологічні — особистий смак, родинні традиції, вплив друзів


Теорії харчування, функції їжі, види харчування. Наукові основи раціонального харчування. Завантажити презентацію. Презентація по слайдам: Слайд 1. Лектор: Проф. В.А.Кондратюк 1 Харчування як фактор здоров’я. Теорії харчування, функції їжі, види харчування. Наукові основи раціонального харчування. Слайд 2. Вступ. Значення харчування для людини. Функції їжі та чинники, що її абе забезпечують. Теорії та концепції харчування. Види біологічної дії їжі та різновиди харчування. Наукові основи раціонального харчування. Характеристика окремих компонентів їжі.


Надлишок в їжі дорослих і літніх людей холестерину призводить до ураження стінок кровоносних судин і розвитку атеросклерозу, внаслідок чого зменшується просвіт артерій, погіршується кровопостачання органів і тканин. У результаті відбуваються патологічні зміни їхньої структури і функцій, розвиваються важкі захворювання, наприклад ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інші. Недостатня кількість в організмі вітаміну (гіповітаміноз) D є причиною захворювання дитини на рахіт. При недостатності вітамінів групи В порушується функція нервової системи, людина відчуває швидку втому, дратівливість.


Бесплатные Рефераты, дипломные работы, курсовые работы, доклады и т.п - скачать бесплатно. Поиск: Категории работ . Мінеральні речовини. Головним їх джерелом служать небіологічні компоненти їжі. Частково вони поступають в організм з харчовими продуктами тваринного і рослинного походження. Мінеральні речовини відносяться до не замінимих факторів їжі. Вітамін Є (тонофол) відіграє важливу роль у забезпеченні функції розмноження. При його відсутності порушується розвиток та рухливість спермії, спостерігається розсмоктування ембріонів. В руховій системі відбувається дигенерація мязів, розвивається мязова слабкість, контрактури та кісткова атрофія.


Їжа — це надзвичайно складний комплекс, який містить велику кількість ком-понентів, здатних проявляти різноманітний і дуже суттєвий вплив (фізіологічний) на організм. Їжа принципово відрізняється від усіх інших факторів зовнішнього середовища. Під час харчування вона перетворюється із зовнішнього у внутрішній фактор і її елементи трансформуються в енергію фізіологічних функцій та структурних еле-ментів тіла людини. З їжею в організм надходить понад 600 різних речовин органі-чної і неорганічної природи, які сприяють виконанню їжею різноманітних функцій у процесі життєдіяльності організму та заб.


Їжа– мультикомпонентний чинник навколишнього середовища. Згідно з формулою збалансованого харчування, з їжею в. організм повинно надходити більше, ніж 50 різних речовин органічної та неорганічної природи, якi сприяють виконанню їжею. Друга функція- пластична- забезпечення організму пластичними речовинами. Обмін речовин відбувається як наслідок двох взаємопов'язаних процесів- асиміляції(анаболізм) і дисиміляції (катаболізм). · iзоляцiя дослiджуваного вiд багатьох факторiв виробничого середовища та побутової сфери; · неможливiсть вивчення ступеня впливу на процеси обмiн речовин i енергiї клiматичних, соцiальних та iнших факторiв середовища перебування.


функція. фактори. Склад і властивості їжі. Харчові продукти. енергетична. Здатність організму протистояти дії шкідливих біологічних, хімічних і фізичних факторів залежить від якості харчування, особливо від його білкового і вітамінного складу, змісту есенціальних жирних кислот омега-3 і омега-6, мікроелементів (залізо, цинк, йод та ін.). Харчування також відіграє важливу роль в реабілітації хворі, тобто у відновленні їх здоров'я (Шоста функція). Воно сприяє прискоренню одужання, а також запобігання рецидивів і переходу хвороби з гострої форми в хронічну.


Харчуваhhя як Фактор Здоров’Я. Лекція з навчальної дисципліни „ Діагностика і моніторинг рівня здоров’я ” для студентів спеціальності 014.14 Середня освіта (здоров’я людини). “ЗАТВЕРДЖЕНО” на засіданні кафедри спортивної. Від складу їжі та правильного режиму харчування значною мірою залежить фізичний розвиток осіб і їх здоров'я. біорегуляторна функція, тобто забезпечення надходження в організм речовин, з яких утворюються біологічні регулятори обміну речовин у тканинах (білки, вітаміни, мікроелементи, поліненасичені жирні кислоти)


ü зменшених кількостей їжі та якісного її складу внаслідок високих споживчих цін, низьких реальних доходів та свідомого обмеження в ній; ü низької трофологічної культури населення (недостатньої обізнаності населення про властивості та харчову і біологічну цінність продуктів харчування та оптимальний режим харчування). Функції їжі. Фактори забезпечення. Енергетична - постачання організму енергетичними речовинами. Вуглеводи, жири, білки (хліб, цукор, жири, кондитерські вироби, макарони, крупи та інші).


Перша функція їжі — забезпечення організму енергією. Навіть у стані повного спокою людина витрачає енергію -у значних кількостях (у дорослої людини ці витрати становлять 5858—7113,кДЖ, або 1400—1700 ккал). Вирішальним чинником, від якого залежить величина енергетичних затрат, е нервово-м’язова діяльність (фізична робота, спорт, активні форми відпочинку та ін.). Деяка кількість енергії (586—711 кДж, або 140— 170 ккал) витрачається на процеси перетравлювання та засвоювання їжі (специфічно динамічна дія їжі). Біологічна дія їжі та різновиди харчування. Сучасні наукові дані про харчування дозволяють виділити чотири аспекти біологічної дії їжі на організм і відповідно чотири різновиди харчування.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ігру герої меча і магії 5 без торента

яндекс для носії с3

тим вивер с ключем активації